Istorijat golfa u Srbiji

Knez Pavle - počasni udaracGolf klub Beograd jedan je od najstarijih u Kraljevini Jugoslaviji, svečano otvoren na Duhove, 31. maja 1936. godine.

Otvaranju kluba prisustvovala je politička i društvena elita Beograda sa Namesnikom Knezom Pavlom Karađorđevićem i predstavnicima diplomatskog kora.

Pokrovitelj kluba, Knez Pavle potpisao je sledeću povelju koja je uzidana u temelj tadašnje klupske kuće, danas restoran Golf na Košutnjaku:

“U ime Oca i Sina i Svetoga duha, za vlade Njegovog Veličanstva Petra II, Kralja Jugoslavije, i namesništva, Njegovog Kraljevskog Visočanstva Kneza Pavla, i Gospode dr Radenka Stankovića i dr Ive Perovića, kao pokrovitelja Golf kluba, čiji je zadatak i cilj da se ovaj sport odomaći i razvije u našoj zemlji i narodu, položismo danas temelj ovom društvenom domu. Amin.”

Golf igralište od devet rupa prostiralo se od nemačkog ratnog groblja do današnjeg filmskog i pionirskog grada. Tri godine nakon izgradnje terena na već postojeća polja dodato je još po jedno kako bi se igra u prvom, razlikovala od drugog kruga.

Početkom Drugog svetskog rata zbog prilika u zemlji Golf klub Beograd prestaje sa radom, da bi šezdeset sedam godina kasnije ponovo počeo da radi na novoj lokaciji.

Danas, Golf klub Beograd broji 150 aktivnih članova, godišnje se organizuje veliki broj partnerskih turnira, klupska liga, turniri za početnike, u saradnji sa Golf Asocijacijom Srbije organizaovano je državno i Internacionalno prvenstvo, dečije škole golfa, golf akademije…